Warsztaty kulinarne pierwszaków
Uczniowie klasy 1a i 1b wraz z wychowawczyniami byli w dniu 27 kwietnia w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie. Dzieci brały tam udział w przygotowaniu zdrowego deseru – naleśników wykonanych z mąki pszennej, kukurydzianej i razowej z jabłkami i musem owocowym. Mieli też możliwość poznania różnic między kilkoma rodzajami mąki. Wspólnie z uczniami tamtejszej szkoły i pod okiem nauczycieli, dzieci kroiły, mieszały, przygotowywały, a na koniec próbowały tak przygotowanego deseru. Kilka dni wcześniej, w szkole, na zajęciach dodatkowych pierwszaki dokładnie poznały budowę nowej piramidy żywieniowej i jej znaczenie. W grupach wykonały prace przedstawiające dokładnie taką piramidę. Uczniowie klas pierwszych ciągle uczą się, co należy robić i jak postępować, aby zdrowo rosnąć.