SZKOŁA PODSTAWOWA NR 14

im. Stanisława Staszica
w Pabianicach

ul. Ostatnia 15a

95-200 Pabianice

E-mail: spnr14@post.pl

TEL: 42 215-62-53

FAX: 42 215-60-10

Jadłospis

 

Poniedziałek 09.03.2020r

I Danie: żurek staropolski na wędzonce z białą kiełbasą i ziemniakami, pieczywo mieszane( pszenne, wieloziarniste, razowe)

II Danie: ryż długoziarnisty, jabłka prażone z brzoskwinią, kompot wieloowocowy, dodatek- snacki popcornowe

 

 

Wtorek 10.03.2020r

I Danie: lane kluski na rosole z natką pietruszki, pieczywo mieszane( wieloziarniste, pszenne, razowe)

II Danie: ziemniaki pieczone, nugettsy z kurczaka, mix sałat z warzywami, serem feta i sosem winegret ( roszponka, rukola, pomidory, ogórek zielony, oliwki czarne, ser feta, sos winegret), sok pomarańczowy 100%

 

Środa 11.03.2020r

I Danie: pieczarkowa  z makaronem, pieczywo mieszane( wieloziarniste, pszenne, razowe)

II Danie: fasolka po bretońsku ( fasola Jaś, boczek wedzony, kiełbasa podwawelska, koncentrat pomidorowy, przyprawy), bułka kajzerka/wieloziarnista, woda z miodem i cytryną, dodatek- mus owocowy

 

Czwartek 12.03.2020r

I Danie: krupnik z kaszy jęczmiennej z zieleninką, pieczywo mieszane ( wieloziarniste, pszenne, razowe)

II Danie: ziemniaki z koperkiem, żeberka wieprzowe z cebulką, surówka z buraczków ( buraki, jabłka, cebulka, przyprawy), sok jabłkowy 100%

 

Piątek 13.03.2020r

I Danie: kapuśniak ze słodkiej kapusty z zieleninką, pieczywo mieszane ( wieloziarniste, pszenne, razowe)

II Danie: makaron pappardelle z tuńczykiem, pomidorami koktajlowymi, pomidorami suszonymi i oliwkami czarnymi, brokuł na parze, kompot porzeczkowy, dodatek – chrupki bananowe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zastrzega sie zmiany w jadłospisie

 

W związku z obowiązkiem stososwania m. in. przez placówki szkolne-

Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011,

które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących podawać alergie nietolerancji, zamieszczonych do ogólnego zapozania sie wyciągów z w/w rozporządzenia , tj " Wykaz alergenów w żywności"

 

Potrawy mogą zawierać alergeny: jaja, soję, seler, przetwory mleczne, gluten