SZKOŁA PODSTAWOWA NR 14

im. Stanisława Staszica
w Pabianicach

ul. Ostatnia 15a

95-200 Pabianice

E-mail: spnr14@post.pl

TEL: 42 215-62-53

FAX: 42 215-60-10

Jadłospis

 

Poniedziałek 18.11.2019r

I Danie: kapuyśniak z ziemniakami i zieleninką, pieczywo mieszane ( wieloziarniste, pszenne, razowe)

II Danie: makaron penne, kurczak w sosie szpinakowo-serowym z zielonym pesto, bukiet warzyw gotowanych na parze, sok jabł.kowo-porzeczkowy

 

 

Wtorek 19.11.2019r

I Danie: szczawiowa z jajkiem i zieleninką, pieczywo mieszane( wieloziarniste, pszenne, razowe)

II Danie: ziemniaki z koperkiem, ryba po grecku z warzywami, ogó.rek kiszony, woda z miodem i cytryną, dodatek – mus owocowy

 

Środa 20.11.2019r

I Danie: koperkowa z ziemniakami i  zieleninką, pieczywo mieszane( wieloziarniste, pszenne, razowe)

II Danie: kasza bulgur, pieczeń z karczku w sosie własnym, surówka z czerwonej kapusty( kapusta czerwona, jabłko, por, marchew, oliwa z oliwek, przyprawy), kompot wieloowocowy

 

Czwartek 21.11.2019r

I Danie: krem z dyni z groszkiem ptysiowym, pieczywo mieszane ( wieloziarniste, pszenne, razowe)

II Danie: ziemniaki z koperkiem, kotlet schabowy w panierce z płatków kukurydzianych, sałata z jogurtem naturalnym i rzodkiewką, sok jabłkowy

 

Piątek 22.11.2019r

I Danie: zupa wiejska z kiełbasą, zieloną fasolką i papryką, pieczywo mieszane ( wieloziarniste, pszenne, razowe)

II Danie: ryż z musem truskawkowym i bitą śmietaną, kisiel truskawkowy, dodatek- soczek multiwitamina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zastrzega sie zmiany w jadłospisie

 

W związku z obowiązkiem stososwania m. in. przez placówki szkolne-

Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011,

które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących podawać alergie nietolerancji, zamieszczonych do ogólnego zapozania sie wyciągów z w/w rozporządzenia , tj " Wykaz alergenów w żywności"

 

Potrawy mogą zawierać alergeny: jaja, soję, seler, przetwory mleczne, gluten