SZKOŁA PODSTAWOWA NR 14

im. Stanisława Staszica
w Pabianicach

ul. Ostatnia 15a

95-200 Pabianice

E-mail: spnr14@post.pl

TEL: 42 215-62-53

FAX: 42 215-60-10

Jadłospis

 

Poniedziałek 25.03.19r

I Danie: kalafiorowa z ziemniakami i zieleninką, pieczywo mieszane ( wieloziarniste, pszenne, razowe)

II Danie: makaron tagiatelle, kurczak w sosie szpinakowo-serowym, kompot wieloowocowy, dodatek – chipsy jabłkowe

 

 

Wtorek 26.03.19r

I Danie: grochówka na wędzonce z  zieleninką , pieczywo mieszane( wieloziarniste, pszenne, razowe)

II Danie: ziemniaki z koperkiem, kotlet jajeczny, brokuł na parze, sok pomarańczowy 100%

 

Środa 27.03.19r

I Danie: zupa porowa z mięsem mielonym i  zieleninką, pieczywo mieszane( wieloziarniste, pszenne, razowe)

II Danie: pierogi z owocami, sos jogurtowo-waniliowy, woda z miodem i cytryną

 

 

Czwartek 28.03.19r

I Danie: barszczyk ukraiński z fasolką, pieczywo mieszane( wieloziarniste, pszenne, razowe)

II Danie: kasza gryczana, sos wieprzowo-pieczarkowy, surówka z kapusty pekińskiej ( kapusta pekińska, marchew, kukurydza, siemię lniane, oliwa z oliwek, przyprawy ), kompot porzeczkowy

 

Piątek 29.03.19r

 

I Danie: pomidorowa z makaronem i zieleninką, pieczywo mieszane( wieloziarniste, pszenne, razowe)

II Danie: ziemniaki z koperkiem, ryba w panierce pieczona, surówka z kapusty kiszonej ( kapusta kiszona, por, jabłko, marchew, oliwa z oliwek, przyprawy), kopmpot wieloowocowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zastrzega sie zmiany w jadłospisie

 

W związku z obowiązkiem stososwania m. in. przez placówki szkolne-

Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011,

które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących podawać alergie nietolerancji, zamieszczonych do ogólnego zapozania sie wyciągów z w/w rozporządzenia , tj " Wykaz alergenów w żywności"

 

Potrawy mogą zawierać alergeny: jaja, soję, seler, przetwory mleczne, gluten