SZKOŁA PODSTAWOWA NR 14

im. Stanisława Staszica
w Pabianicach

ul. Ostatnia 15a

95-200 Pabianice

E-mail: spnr14@post.pl

TEL: 42 215-62-53

FAX: 42 215-60-10

Jadłospis

 

Poniedziałek 20.05.19r

I Danie: kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i  zieleninką , pieczywo mieszane ( wieloziarniste, pszenne, razowe)

II Danie: spaghetti bolognese z żółtym serem, kompot wieloowocowy

 

 

Wtorek 21.05.19r

I Danie: botwinka z ziemniakami i zieleninką , pieczywo mieszane( wieloziarniste, pszenne, razowe)

II Danie: kasza gryczana, sos pieczarkowy, warzywa na parze, mięta z cytryną i miodem

 

Środa 22.05.19r

I Danie: krem z dyni z groszkiem ptysiowym, pieczywo mieszane( wieloziarniste, pszenne, razowe)

II Danie: ziemniaki z koperkiem, paluszki rybne, sałatka grecka ( sałata lodowa, pomidory, oliwki czarne, ser feta, oliwa z oliwek, przyprawy),  kompot z czarnej porzeczki

 

 

Czwartek 23.05.19r

I Danie: rosół z makaronem i z zieleninką, pieczywo mieszane( wieloziarniste, pszenne, razowe)

II Danie: ryż curry, potrawka z kurczaka, ogórek małosolny, kompot wieloowocowy

 

Piątek 24.05.19r

 

I Danie: grochówka na wędzonce z ziemniakami i zieleninką, pieczywo mieszane( wieloziarniste, pszenne, razowe)

II Danie: kluseczki leniwe z cynamonem, plaster ananasa, kisiel wiśniowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zastrzega sie zmiany w jadłospisie

 

W związku z obowiązkiem stososwania m. in. przez placówki szkolne-

Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011,

które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących podawać alergie nietolerancji, zamieszczonych do ogólnego zapozania sie wyciągów z w/w rozporządzenia , tj " Wykaz alergenów w żywności"

 

Potrawy mogą zawierać alergeny: jaja, soję, seler, przetwory mleczne, gluten